
SECTORUL LEGUMICOL
Caracteristici zonale
Legumele se obțin în toate regiunile țării într-o mare diversitate sortimentală;
- Condițiile naturale favorabile multor culturi accentuează formarea zonelor, bazinelor și centrelor legumicole de mare tradiție. Printre marii producători de legume sunt bazinele amplasate în zona I de cultură: Arad, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Buzău, Tulcea, Dâmbovița;
- Existența unor zone legumicole consacrate influențează modul de consum al populației, ca urmare a structurii de producție diferite pe specii.
Caracteristici tehnologice
- Produsele legumicole se obțin în sisteme de producție diferite și în tot cursul anului, în funcție de biologia plantelor și de factorii de mediu;
- Unele specii legumicole se obțin în extrasezon (legumele timpurii), în medii artificiale, în construcții de diferite tipuri: sere, răsadnițe, câmp încălzit, șanțuri încălzite, ghivece nutritive și în medii artificial îmbibate cu soluții nutritive ce înlocuiesc solul;
- Există un grad ridicat de sezonalitatea legumelor pe grupe de produse;
- Există posibilitatea practicării culturilor duble intercalate și a realizării asolamentului, ceea ce influențează: folosirea intensivă a terenului, obținerea producției, în special în gospodăriile individuale